Manşet TÜFE enflasyonu Kasım ayında aylık bazda %1.44 azalarak Bloomberg ve Garanti beklentisinin belirgin altında kaldı. Böylece, yıllık enflasyon %25.2’den %21.6’ya geriledi. Kasım ayında enflasyon; TL’deki değer kazanımı, petrol fiyatlarının düşüşü, “Enflasyonla Mücadele Programı”, KDV ile ÖTV indirimleri ve yavaşlayan iç talepten olumlu etkilendi. Tüm bu gelişmeler, TÜFE’de genele yayılan bir fiyat düşüş eğilimine neden oldu. Üretici fiyat artışının da maliyet etkilerinin azalmasıyla hız kaybetmesi enflasyon görünümünü olumlu etkiledi.
ÜFE’nin aylık %2.5 azalmasıyla yıllık ÜFE enflasyonu %45.0’ten %38.5’e düştü. TL’deki değer kaybından olumsuz etkilenen maliyet kaynaklı enflasyon baskısı, TL’deki eğilimin değişmesi ile azalıyor. Ancak mevcut seviyeler, hala fiyatlama tarafında yüksek baskı olduğuna işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde TL’nin dengeli kalması, petrol fiyatlarının da düşük seyretmesi durumunda bu maliyet baskıları azalmaya devam edecek. Ancak işgücü maliyet artışları bu düşüşü sınırlayıcı etki yapabilir. Belirgin yavaşlayan tüketim eğilimi artan maliyet baskılarının tüketici fiyatlarına tamamen yansımasını engelliyor. Mevcut gelişmeler, 2018 yılsonu enflasyon tahminimiz olan %23.5 üzerinde aşağı yönlü riske işaret ediyor. 2019 yılı enflasyon patikası açısından en önemli belirsizliği KDV ve ÖTV oranlarının ne zaman tekrar eski seviyelerine yükseltileceği oluşturuyor.
Anonim ortaklilar tarafindan çıkarılan ve anonim ortakligin sermayesine belirli bir katilma payini temsil eden kıymetli evraklardır.
Piyasalara Bakış ARAŞTIRMA - Piyasa Yorumu |
28 Ekim 2016, 08.00 ABD Başkanlık Seçimleri Makro Gündem |
20 Eylül 2016, 08.00 FOMC ve BoJ Toplantıları Makro Gündem |
30 Haziran 2016, 08.00 Brexit Senaryoları Makro Gündem |