Sanal cüzdanlar, bir ürün ya da hizmet satın almak için yaptığımız ödemelerde yaşanan devrimin öncüleri olarak konumlanıyorlar. Kredi kartları, söz konusu bu sanal cüzdanların başlıca rakiplerinden biri. Sanal cüzdanların bu savaştaki en önemli silahları ise kolay bir şekilde kullanılmaları ve hızları.
Kredi kartı ödemeleri, perakendeciler ve hizmet sunanlar için artık giderek daha sıkıcı bir hale bürünüyor. Bugünlerde çipli kartların hesaptan para çekmesi için ortalama 10 saniye beklenmesi gerekiyor, oysa manyetik şeritli kartlar eskiden bu işi birkaç saniye içinde yapıyor, üstüne fiş de veriyordu.
Lovation and Aite Group adlı kuruluşun hazırladığı bir rapora göre, 2016 yılının sonuna gelindiğinde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kredi kartlarının %80'i, dolandırıcılığı önlemek amacıyla, çipli olacak. Avrupa bu sistemi on yılı aşkın bir süre önce uygulamaya başladı, Amerika ise yeni yeni tanışıyor.
Pek çok perakendeci çipli kartlarla yapılan ödemeleri reddedebiliyor çünkü işlemlerin onaylanması gerektiği için bu ödemeler daha uzun bir zaman alabiliyor.
Bu türden kartların alternatifi de yok değil: Sanal cüzdanlar. Aralarında Apple, Samsung ve Google gibi devlerin de bulunduğu pek çok teknoloji şirketi bu türden bir teknolojiyi iki yıldır geliştiriyor. Bu tür bir ödeme yöntemi hızlı olmasına hızlı, kolay olmasına kolay ama henüz yaygın bir şekilde kullanılmıyor.
Çipli kartlarla yapılan ödemeler ortalama 10 saniye sürerken, sanal cüzdanla yapılan ödemeler bunun yarı süresinde, yani 5 saniyede tamamlanıyor.
Bunun yanında sanal cüzdanlarla yapılan ödemeler, kimlik doğrulamak üzere dijital parmak izi teknolojisini kullandığı ve bu sayede dolandırıcılığı neredeyse bütünüyle ortadan kaldırdığı için daha güvenli bir nitelik taşıyor.
Sanal cüzdanlarla ödeme yapılabilmesi için ilgili mağazanın temassız ödeme sistemini destekleyen POS cihazları kullanması gerekiyor. Bir yıl öncesine kadar mağazalar böyle bir altyapıya sahip değildi ancak bugünlerdeki yaygın kullanım sayesinde bu türden okuyuculara sahip olan mağazaları bulmak kolaylaştı.
Sanal cüzdanlara olan ilgi teknoloji şirketleri ile sınırlı kalmıyor. Finansal kurumlar da bu teknolojiyi geliştiriyor veya uyguluyor. BBVA, bu yeniliği "BBVA Cüzdan" olarak anılan hizmetiyle uygulamaya geçiren ilk İspanyol bankalarından biri oldu. BBVA Cüzdan hizmeti sayesinde müşteriler ödemelerini cep telefonlarını kullanarak yapabiliyor, kart ve hesap işlemlerini hızlı ve kolay bir şekilde yönetebiliyor.
Daha fazla bilgi için: E-kitap: Yeni cüzdanlar
Anonim ortaklilar tarafindan çıkarılan ve anonim ortakligin sermayesine belirli bir katilma payini temsil eden kıymetli evraklardır.
22 Eylül 2017, 09.00 Moonshot'lar : Dünyayı değiştirecek fikirler Teknoloji |
08 Haziran 2017, 09.00 BBVA, Avrupa'da genç girişimcilere destek veriyor Teknoloji |
17 Mayıs 2016, 09.00 Annee, “bot”larım nerede? Teknoloji |